A Sacher torta az osztrák gasztronómia és Bécs városának egyik legismertebb süteménye. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét. Egyfajta csokoládétorta, amiben a csokis piskótarétegek közé baracklekvárt töltünk. A tetejét és az oldalát pedig csokoládé bevonat borítja. Isteni finom!
Hozzávalók: ( tortaforma mérete: 28cm )
a tésztához:
- 18 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 7 db tojás
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- egy csipet só
a bevonathoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg cukor
- 1 dl víz
- 10 dkg vaj
további hozzávalók:
- kb. 30 dkg baracklekvár
- egy kevés vaj és liszt a forma kenéséhez
Elkészítés:
Egy lábasra egy fém tálat teszünk. Belekockázzuk a csokit, majd közepes lángon, vízgőz felett felolvasztjuk. A vajat a fele cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját. Hozzáöntjük az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már majdnem kemény a hab, hozzáadjuk a maradék cukrot is. A kész habot beleforgatjuk a tojásos krémbe. Végül több adagban a lisztet is hozzákeverjük.
A tortaformát alaposan kivajazzuk, liszttel megszórjuk és beleöntjük a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 45 percig sütjük. Tűpróbával most is ellenőrizzük!
A tortaforma oldalát lepattintjuk és hűlni hagyjuk. Ahhoz, hogy a torta felülete szép sima maradjon, borítsuk rögtön sütés után egy tálcára, majd fél óra múlva fordítsuk meg!
A baracklekvárt felforraljuk, hogy kellően folyós legyen.
Miután a tészta kihűlt félbevágjuk. A lekvár felével megtöltjük, majd összeillesztjük, vagyis ráhelyezzük a tortalap tetejét. Ezután egy szilikon ecset segítségével a tetején és az oldalán is elosztjuk a maradék lekvárt. Egy kevés ideig várjunk, hogy a tészta megszívja magát a lekvárral!
A glazúr elkészítéséhez apróra tördeljük a csokoládét. A vizet felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot. Félrehúzzuk és a csokit is hozzáadjuk, amikor felolvadt akkor beletesszük a vajat. Elkeverjük és lendületesen, egy mozdulattal a torta tetejére öntjük a glazúrt. Azonnal egy spatulával simítsuk el, hogy egyenletes legyen. A torta oldalára is kerüljön belőle!
Lehet tejszínhabbal díszítve tálalni. 5-6 órát érdemes hűvös helyen pihentetni. Lehetőleg ne hűtőben tároljuk, mert különben a Sacher torta „izzadni” kezd.