A római tál nagyszerű találmány, mert még a kicsit ügyetlenebb háziasszony is mennyei fogásokat tud benne elkészíteni :). Csak bele kell „dobálni” vagy rétegezni a húsokat, zöldségeket, majd hideg sütőbe tolni a tálat, beállítani a hőfokot és több gond nincs is rá! És a végeredmény: egy igazán szaftos és ízletes étel lesz. Ezt a mostani ételt azért is szeretem, mivel nem igényel sok odafigyelést. Kiváló vendégváró fogás lehet, mert előzőleg csak össze kell állítani az alapanyagokat. Mielőtt a vendégek megérkeznek, csak bekapcsolom a sütőt és elég egyszer-kétszer ránézni, és már készen is van. Amolyan magyaros fogásnak is nevezhetném: a jó kis házi kolbász, hagyma, és a bacon szalonna miatt mindenképpen. Nem egy diétás fogás, de biztosan nagy kedvenc lesz a kedves férjek körében legfőképpen!
Hozzávalók 4 főre:
- 8 szelet csont nélküli karaj
- 15 dkg bacon szalonna
- 1 szál (kb. 20 dkg) házi kolbász
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 30 dkg trappista sajt
- 3 db vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A bacon szalonnát nagyobb csíkokra vágjuk, a hagymát és a kolbászt felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük. A római tálban, – amelyet előzőleg beáztattunk hideg vízbe – rétegesen elhelyezzük az alapanyagokat: karaj szeletek, bacon, hagyma, kolbász, sajt, tejföl, tejszín. A rétegezést addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak.
A záró réteg mindenképpen sajt legyen és még egy kis tejföl.
A tetejét meglocsoljuk egy jófajta száraz fehérborral. A római tálat a tetejével lezárjuk és a hideg sütőbe toljuk, majd 200 fokra állítjuk a hőfokot és így kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük. Ezután levesszük a tál tetejét és további 10-15 percen át a fedele nélkül megpirítjuk. Az ételünk elkészült, én meleg zellersalátával tálaltam, de burgonyapürével is finom.