Skip to content

Rizskoch (rizsfelfújt)

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A rizskoch a tejberizs továbbfejlesztett változata, nem lehet nem szeretni vagy megunni. 🙂
Egy igazi klasszikus édesség, amit sokan az iskolai menzákról ismernek. De ma már a Michelin csillagos éttermekig gyakorlatilag mindenhol szívesen készítik és fogyasztják. Kötelező mellé kínálni a házi baracklekvárt és úgy az igazi, ha a tetejét jól megszórjuk porcukorral.

@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu Hozzávalók 4 főre: 1 l tej 25 dkg rizs 5 ek kristálycukor 1 cs vaníliás cukor 1 csipet só 2 db tojás 15 dkg vaj vagy margarin 1 db citrom reszelt héja 10 dkg mazsola #fyp #foryou #sylviagasztroangyal #rizskoch #menzakaja #egyszerurecept #desszert #gasztroblogger #gasztronómia #recept #receptvideó ♬ Sweet but psycho(抖音完整版) – 苏瞳

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 25 dkg rizs
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Tálaláshoz:

  • porcukor és baracklekvár ízlés szerint

 



Elkészítés:

A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk, vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej. Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni. Amikor elkészült a tejberizs, akkor a tojásos keveréket hozzáadjuk: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és a vajat. Alaposan kikeverjük, a citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük ezt a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. (Ez nekem kb. 30 perc volt.)
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. Tetejét meghintjük porcukorral és kockákra, vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabarack vagy egyéb savanykás dzsem – lekvár illik hozzá.

Tipp: Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.

 

 

2 thoughts on “Rizskoch (rizsfelfújt)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük