Szerintem ezek a pörköltek illetve pörkölt alapú ételek a magyaros konyha alapvetései, amiknél kevés jobb ételt találtak ki az elmúlt századok során!
A rizses hús amellett, hogy finom, olcsón összehozható házias egytálétel, nagy adagban is elkészíthetjük, így ha előre főzünk, akkor is jó megoldás. Készítésénél lehet együtt és külön is főzni a rizst, megoszlanak a vélemények, ki hogyan tanulta az anyukájától :). A leggyakoribb sertéshúsból készítve, viszont manapság sokan készítik csirkéből is a rizses húst. Készítheted bárhogy, a lényeg, hogy minden összetevő szépen megpuhuljon és ízletes legyen.
Hozzávalók:
- 50-60 dkg csirkemell vagy combfilé, illetve lehet sertéscomb is
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 30 dkg zöldborsó
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 4 ek olaj vagy 2 ek zsír
- 30 dkg rizs
- kb. 3 dl víz
- 1. cs friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajban vagy zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a felkockázott paradicsomot és az apróra vágott paprikát. Egy kevés vizet öntünk alá, majd felforraljuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a többi fűszert is hozzáadjuk: az őrölt köményt, ételízesítőt, sót és a borsot. Pár perc után a kockára vágott csirkemellet is hozzáadjuk. Amikor a hús már félig puha, akkor mehet rá a megmosott rizs és a kockára vágott sárgarépa is. Öntünk rá körülbelül 3 dl vizet és elkeverjük. Fedő alatt, közepes lángon pároljuk körülbelül 20 percig. Közben többször megkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges, többször kevés vízzel pótoljuk a folyadékot. A zöldborsót is hozzáadjuk a rizses húshoz. Utólag még ízesítjük, ha szükséges. Amikor minden puha, lehúzzuk a tűzről. Petrezselyemzölddel megszórjuk és fedő alatt még körülbelül 30 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Ecetes uborka vagy kovászos uborka a kedvencem hozzá!