Ma már retro-nak számít, de az én gyermekkoromban ez volt a szendvics, a nagybetűs.
Ez a szendvics jelentette a szilvesztert is. Hozzátartozott az év utolsó napjához, valamint az otthoni zsúrokhoz, házibulikhoz szintén. Mostanában újra sűrűn készítem, a hagyományoshoz talán kicsit jobban „felturbózva”, természetesen a régi hangulat és ízek megtartásával.
Nagyon szeretjük és már különösebb alkalom sem kell hozzá.
Ez a szendvics, ami visszarepít a múltba! ❤
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg zsúrkenyér
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg sonka
- 15 dkg paprikás vagy sima szalámi (nálam Pick paprikás)
- 3 db tojás
- kb. 5 db csemege uborka
- Piros Arany krém
- majonéz
- 20 dkg trappista sajt
- 1 csokor retek
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 2-3 szál petrezselyemzöld (a díszítéshez)
Elkészítés:
A kenyeret felszeleteljük, a tojást keményre főzzük. Ezután a kihűlt tojást felkarikázzuk, valamint az uborkát és a retket is. A megmosott paradicsomot és a paprikát, ízléses, vékony szeletekre vágjuk.
Először is a kenyérszeleteket megkenjük vajjal, erre jöhetnek a szalámi és a sonka szeletek. A többi hozzávalót pedig szépen, gusztán elosztjuk a tetején. Egy-egy főtt tojás karikát, uborkát, retket, paradicsomot és paprikát. Az elmaradhatatlan Piros Arany és majonéz következik. Annyit, amennyit gondolunk, ízlésünk szerint. Végül reszelt trappistával megszórjuk minden kenyér tetejét. Én egy csipet petrezselyemzölddel díszítettem őket.
Már a szendvicsek elkészítése is nosztalgikus hangulatba repített. De amikor meg is kóstoltuk… hát… szóval, fenséges volt! Garantáltan felidézi a retro korszakot, kellemes emlékeket ébreszt. Örülök, hogy a gyermekemnek is ízlett és, hogy már ő kérdezi tőlem, hogy „anya mikor csinálsz megint ilyet”?