Skip to content

Ravioli

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A ravioli töltött tésztát takar, az egyik legismertebb olasz tésztaféle. A raviolit rengetegféleképpen készíthetjük, különböző töltelékkel, különböző szószokkal. Az alaptészta készülhet durumlisztből tojás nélkül, de a szép, sárga, tojásos tészta is remek. A tésztaszószhoz, de a töltött tésztáknál a töltelékhez is használhatunk maradékokat is, például sült húst vagy zöldséget, akár egy grillcsirke maradványait.


Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 tk só
  • kb 0,5 dl víz
  • 1 ek olivaolaj

Elkészítés:

A lisztet mérjük ki, majd tegyük egy nyújtódeszkára. Közepére üssük a tojásokat és egy villa segítségével keverjük el a liszttel. Beleszórunk egy teáskanál sót, és az olivaolajat is hozzáadjuk. Amikor villával már nehéz dolgozni, akkor kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításban. Keményebb tésztát kell kapjunk!

Szobahőmérsékleten, letakarva hagyjuk a tésztát pihenni kb 1 órán át. Ezalatt elkészítjük a tetszőleges töltelékünket. Én most egy húsos raviolit készítettem mascarponés paprikamártással, vagyis húsos töltelékkel töltöttem meg a tésztát. De ez a töltelék lehet pl. sonkás, sajtos, gombás vagy spenótos… sok más egyéb variáció is létezik. Az én raviolis receptem például még: a sonkás ravioli szarvasgombás mártással. A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon tésztanyújtó gépünk – nekem nincs 🙁 -, akkor lehet abba is vágni. Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk és amennyire csak tudjuk, annyira vékonyra nyújtjuk őket. Az imént említett gép nélkül kissé erőt próbáló feladat, de semmiképpen sem lehetetlen! Gondoljunk csak a nagymamánkra, neki sem volt mása, csak a sodrófája! Szóval két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb 5 centiméteres távolságot a halmok között:

 

Az üres, töltelék nélküli részeket a felvert tojással lekenjük. Befedjük az üresen maradt tésztával, lenyomkodjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. (Ha tartunk attól, hogy a töltelék ki ne folyjon, akkor a körök széleit villával nyomkodjuk le.)

 

 

 

Ezt a folyamatot a másik két tésztalappal ugyanígy megcsináljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk, kifőzzük, leszűrjük. Közben ki-ki ízlésének megfelelő mártást készíthet a raviolihoz. A frissen kifőzött házi raviolinkat bőségesen meglocsoljuk a mártással és aki szereti, parmezánnal megszórva fogyaszthatja.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük