A rántott sajtban szerencsésen találkozik két gasztronómiai sikertörténet, a panírozásé és a sajté. Mindenki számára ismert ez a konyhatechnikai eljárás, a panírozás: amikor húst, halat, zöldségeket vagy éppen az ízletes sajtot lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába hempergetjük és bő zsírban vagy olajban kisütjük. Máig a legkedveltebb a trappistából készült rántott sajt, de a hatalmas sajtválasztéknak köszönhetően többféle ízben készíthető ez a közkedvelt étel. Például camembertből, ami legalább olyan népszerű alapanyaga a rántott sajtnak, mint a trappista. De ezt majd legközelebb. 🙂
Íme a trappista sajtból készült rántott sajtunk:
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg trappista sajt
- 4-5 db tojás
- 0,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A sajtot tetszőleges formájúra és kb. 8-10 mm vastagságúra szeleteljük. A sajtot panírozás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe, vagy egy fél órára mélyhűtőbe! A tejet öntsük egy tálba és forgassuk bele a sajtszeleteket, ez is garantálja, hogy nem fog a panírból kifolyni a sajt. A tojást felverjük egy kevés sóval. A szokásos módon kezdjünk el panírozni (elég csak egyszer), vagyis először a lisztbe, azután tojásba, végül a zsemlemorzsába forgassuk bele a sajtot. Ezután megfelelő hőmérsékletű és bőséges olajban (olajsütőben vagy serpenyőben kb. 170 fokon) kisütjük a sajtokat.
Érdemes figyelni, ha hideg az olaj, akkor megszívja magát a bunda és elázik a sajt. Ha pedig nagyon forró az olaj, akkor gyorsan megég a panír. Akkor jó az olaj hőmérséklete, ha forró, de még nem füstöl. A másik fontos dolog, hogy érdemes úgy sütni, hogy kevés sajtdarabot tegyünk az olajba és ne érjenek egymáshoz! Sütés közben az oldalak megfordításakor nem szabad sem késsel, sem villával beleszúrni a sajtba, hanem csak lapáttal vagy csipesszel ajánlatos megfordítani.
Tálaláskor a rántott sajthoz kínálhatunk klasszikusan párolt rizst és az elengedhetetlen tartármártást.