Különlegesen finom, ünnepi, karácsonyi fogás, de bármilyen más jeles alkalomra is szívesen készítem.
A családom mind a tíz ujját megnyalta utána :), az elismerés nem maradt el, én pedig boldog voltam, hogy ismét egy csodálatos étellel kápráztattam el őket!
Hozzávalók kb. 6 főre:
A húshoz:
- kb. 1 kg pulykamell
- 2 tk provencei fűszerkeverék
- 6-7 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- kb. 25 dkg bacon szalonna
A töltelékhez:
- 40 dkg gomba
- 2 db vöröshagyma
- 3 ek olivaolaj
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 5 dkg füstölt sajt
- 1 cs petrezselyemzöld
- só-, bors ízlés szerint
A sütéshez:
- 3 db alma
- 3 db lilahagyma
- 25 dkg aszalt szilva
- 5 dkg szárított vörösáfonya
- kb. 3 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A pulykamellet vágjuk fel úgy, hogy ki tudjuk teríteni egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan klopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna! Ezután fűszerezzük sóval, borssal, provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük. Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük. A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel, amiket hústűkkel rögzítünk. Egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörösáfonyával együtt a hús köré szórjuk. Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem.) Fél óránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett
a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.
Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenye szószként tálalhatjuk az ételhez.