Skip to content

Profiterol csokis-vaníliás

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A profiterol alapja az égetett tészta, amit mi legfőképpen képviselőfánk formájában ismerünk.
Egy fantasztikus olasz desszert, amit nem tudunk maximálisan úgy reprodukálni, mintha Olaszországban ennénk. De azért érdemes otthon is kipróbálni!

 

Hozzávalók: ( 4 fő )

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2 mk só
  • 4 db tojás

 

A vaníliás krémhez:

  • 2 db tojás sárgája
  • 2 ek liszt (púpozott)
  • 5 ek cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dl habtejszín

 

A csoki öntethez:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

Az égetett tésztával kezdünk. Egy lábasba öntjük a vizet, a sót és a vajat majd felforraljuk. Ezután a lisztet beleszitáljuk. Erőteljesen keverve, addig keverjük, amíg sima tészta lesz belőle. Addig folytatjuk, amíg a massza elválik az edény falától. Akkor lesz jó az állaga, amikor sercegő hangot ad ki és kissé felhólyagosodik. Ekkor levesszük a tűzről és körülbelül 10 percet állni hagyjuk, hogy a tészta kicsit hűljön. Ezután egyenként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tojásokat. Rugalmas, homogén masszát kell kapnunk! A tésztát nyomózsákba kanalazzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire diónyi méretű, kis köröket nyomunk, egymástól 3-4 cm  távolságra, mert sülés közben megnőnek.  Kézzel egy kis vízzel megspricceljük őket. A sütő aljába egy hőálló tálba vizet teszünk. 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 10 percig sütjük. Ezután 150 fokon további 20 percig. Kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk egy fakanállal és hagyjuk langyosra  hűlni, majd kivesszük. Megvárjuk, ameddig teljesen kihűlnek. Sütés közben a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok!
Elkészítjük a vaníliás krémet: egy lábasban a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet elkeverjük, majd a forró tejjel felöntjük. Alaposan elkeverjük és addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz. A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt vaníliás krémhez keverjük.
A kihűlt fánkokat a habzsákba töltött krémmel megtöltjük és szépen egy tálra rakosgatjuk.
A csoki krémhez vízgőz felett összeolvasztjuk a tejszínt a csokit és a vajat. Még forrón nyakon öntjük vele a fánkokat. Ez a desszert melegen és hidegen is finom. A legjobban én úgy szeretem, ha 1-2 órát pihen a hűtőben. Nekem 20 darab lett belőle.

 

Tipp:  vaníliás tejszínhabbal is tölthetjük a fánkokat. ( Körülbelül 3 dl habtejszínt és 3 csomag vaníliás cukrot szoktam ilyenkor kemény habbá verni. )

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük