Sok finomságot ehetünk étteremben, ennek ellenére semmi sem múlhatja felül Nagymamánk, Anyukánk főztjét ♥.
Nekem a nudli szintén egy gyermekkori emlékeket felidéző étel, akkoriban egy jó bableves után sokszor volt a második fogás.
A nudli a mi gnocchink! Ezt a tésztát hagyományosan nudliként, pirított morzsával, mákkal is ehetjük, de köretként, vagy gombóc alaptésztájaként szintén megfelel. Nem nehéz elkészíteni, érdemes kipróbálni és elfelejteni a mirelit változatokat. Tényleg nem egy ördöngősség, és nagyon finom!
Hozzávalók 4 főre:
Nudlihoz:
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg rétesliszt
- 1 db tojás
- 1 ek zsír
- csipet só
- 2 ek olaj a főzővízbe
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek barnacukor
- házi lekvár
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Amikor már langyos, akkor rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, zsírt, a tojást, és könnyű tésztává gyúrjuk. Ne legyen túl lágy, de kemény sem a tészta! Előfordulhat, hogy a burgonyának nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges 1-2 evőkanál liszt a tésztához. Jól belisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kisujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd kézzel hengereket sodrunk belőle. Ezeket a hengereket kb. 1-2 cm-es vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk. Enyhén sós, olajos, lobogó vízben, több részletben megfőzzük a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig tovább főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük és egy tésztaszűrőbe tesszük őket, hogy alaposan lecsepegjenek.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és megpirítjuk benne a barnacukorral elkevert zsemlemorzsát, majd a kifőtt nudlikat ebbe a pirított morzsába forgatjuk. Tányérra szedve porcukorral megszórjuk, és a kedvenc házi lekvárunkkal kínáljuk.