Krémlevest gyakorlatilag bármilyen zöldségből készíthetünk, amiből amúgy is készítünk levest.
Az egyik klasszikus krémleves, a már említett póréhagyma krémleves.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 nagy szál póréhagyma
- 2 szál újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db zsenge sárgarépa
- 3 dl főzőtejszín
- 1,5 l húsleves (leveskockából)
- só, fehérbors, ételízesítő ízlés szerint
- 1 mk curry
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk kakukkfű
- 1 ek liszt
- 5 dkg margarin
- 1 ek olivaolaj
Elkészítés:
A póré és a fokhagymát megtisztítjuk és vágjuk vékony szeletekre, majd egy fazékba szórjuk bele. Ezután sózzuk meg és fedjük le, majd egy kis idő múlva a vékony szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, rakjunk minden fűszerből 1-1 kanállal valamint a sóból, ételízesítőből ízlés szerint.
A margarint és az olivaolajat hozzáadjuk és fedő alatt lassú tűzön pároljuk, míg puha nem lesz. A leveskockából elkészítjük a húslevest, öntsünk egy keveset a zöldségekre, majd további kb. 5 percig hagyjuk párolódni. Ezután hozzáadjuk az 1 ek liszttel és kevés vízzel kikevert főzőtejszínt is. Egy botmixerrel vagy turmixgépben passzírozzuk össze. Utána a maradék húslevest is öntsük hozzá. 5-10 perc alatt összeforraljuk és már tálalható is a levesünk.
Olivaolajjal meglocsolt pirított kenyérkockákkal, apróra vágott friss újhagymával tálaltam.
Tipp: pirított fenyőmaggal is nagyon finom.