Egy pizzát nem csak rendelni lehet, hanem magad is megsütheted, ami ugyan kicsit bonyolultabb, de igazán jó móka és élmény a sajátot fogyasztani. Az elkészítése nem nehéz, bár az igaz, hogy némi konyhai káosszal jár :).
Ez az egyszerű sonkás-kukoricás változat, az én édes kisfiam kedvence, most is neki és a barátainak készítettem.
Hozzávalók (3 darab pizzához):
A pizzatésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
- 325 ml víz
- 0,5 ek barna cukor
- 0,5 ek só
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek oregánó
A feltéthez:
- 30 dkg sonka
- 1 doboz (340 g) morzsolt csemege kukorica
- 20 dkg trappista sajt
- 1 adag pizzaszósz
Elkészítés:
Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt és a sonkát csíkokra vágjuk.
Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük. Rátesszük a csíkokra vágott sonkát, megszórjuk bőségesen kukoricával és reszelt sajttal:
Előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 20 percig.