Skip to content

Pavlova torta grántalmával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 




Ez egy látványos, friss, roppanós, de nagyon krémes, különleges torta!
Tulajdonképpen maga az édes bűnbeesés! 🙂
Mivel tömény cukor, illetve cukros habcsók, krém és gyümölcs. Viszont a mentségére legyen mondva, ez egy igazi ünnepi desszert, így ne a kalória, vagy a cukortartalmát nézd, hanem azt, hogy nagyon finom. A habcsók alap ropogós külseje és a puha belseje az isteni krémmel, majd a savanykás gyümölcs a tetején. Ezért választottam a gránátalmát hozzá, természetesen a gyümölcs variálható, eperrel is készítik, csak a képzelet szabhat határt.

Hozzávalók 6 főre:

A habcsókhoz:

  • 4 db tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  • 1 csipet só
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 tk almaecet vagy fehérborecet
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 kk étolaj
Krémhez:
  • 20 dkg mascarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • kb. 3 ek porcukor (ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
  • 1 db gránátalma

 

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, amire rajzolunk egy kört (kör alakú tortaformát körberajzolunk, kb. 22 cm-es átmérőjű legyen). Ezután a papírt megfordítjuk, hogy a papír írott oldala kerüljön alulra és a kört egy pici olajjal megkenjük. A 4 db friss, szobahőmérsékletű tojást megmossuk, és óvatosan egyenként szétválasztjuk őket. Nagyon ügyeljünk, hogy a sárgája ne kerüljön bele, ezeket egyéb célra használjuk majd el. A tojásfehérjéket egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és kemény habbá verjük. Több részletben, apránként beleszórjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk az almaecetet, és a vanília aromát. Addig kell verni, amíg a cukor szépen elolvad és szép, fényes, kemény habot nem kapunk. Az étkezési keményítőt és a porcukrot összekeverjük, és a hab tetejére szitáljuk, majd lazán beleforgatjuk. A habot a kör közepére kanalazzuk (a közepébe mélyedést csinálunk, a szegélyét kissé felmagasítjuk).

 

Betesszük a sütőbe és azonnal 140 fokra visszakapcsoljuk, majd kb. 80 percig szárítjuk, sütjük. Amikor már halvány vajszínű és kemény a felülete, akkor van készen.

 

 

A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Amikor befejeződött a sütés, a sütő ajtaját nyitott állapotban hagyjuk (én egy fakanállal támasztottam ki), és úgy várjuk meg míg teljesen kihűl a tortalap, ellenkező esetben összeeshet a hab. (Ez az idő legalább 2-3 óra legyen.) Amikor teljesen kihűlt, itt az ideje feldíszíteni a Pavlova tortánkat. Először is óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt a torta alapról és helyezzük egy olyan tányérra, amin tálalni szeretnénk. A torta máris díszítésre készen áll.  A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk a mascarponéhoz. A krémhez adjuk a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd alaposan összekeverjük. Frissen, tálalás előtt kenjük a krémet a tortára, vagyis a torta közepére, majd ráhalmozzuk a gránátalma magokat, vagy bármilyen más idénygyümölcsöt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük