Sütöttem már többször is Pavlova tortát (egy korábbi isteni receptem: Pavlova torta gránátalmával), de tekercs formájában még nem. Egy ideje szemezgetem a recepttel, de most mivel nem kell mirelit gyümölcsöt felhasználnom – itt a málna és szeder szezon – itt az idő!
Természetesen a rendelkezésünkre álló gyümölcsök alapján variálhatjuk, sőt még jó is, ha mindig más kedvencünkkel készítjük. Egy könnyű, laza, igaz kalóriadús desszert! Ami kívül ropogós, belül puha, krémes, a szájban szétolvadó :), ki tud ennek ellenállni??? 🙂
Hozzávalók 5-6 főre:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 4 db tojássárgája
- 2 dl tej
- kb. 10 dkg porcukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 15 dkg szeder
- 15 dkg málna
- 1 tk vanília aroma
- kb. 1 ek olaj
Elkészítés:
A tojássárgákat tegyük egy lábasba és a porcukorral keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a keményítőt, a vanília aromát, és a tejet. Keverjük át és folyamatos keverés mellett takaréklángon főzzük krémmé. Amikor besűrűsödött, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A tojásfehérjéket kezdjük el felverni habnak. Amikor már kissé habos, de még nem kemény, akkor 2-3 részletben adagoljuk hozzá a 20 dkg porcukrot. Minden adag cukorral verjük 1-2 percig. Az utolsó adag cukorral adjuk hozzá a keményítőt is. A végeredmény egy kemény, nagyon fényes massza lesz. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, amit kissé megolajozunk. Egy kanállal terítsük szét a masszát, majd tegyük be sülni a sütőbe, a hőfokot egyből vegyük vissza már 140 fokra. Kb. 10 perc után mérsékeljük a sütő hőfokát 120 fokra és süssük újabb 30 percig. (Közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!) Amikor már halvány, vajszínű és kemény, repedezett a felülete, akkor van készen! Picit kinyitjuk a sütő ajtaját, és hagyjuk ott kihűlni. Majd kivesszük a sütőből és borítsunk rá egy sütőpapírt, és fordítsuk ki a tepsiből. Hagyjuk hűlni még 5 percet, majd levehetjük már a tetejéről az eredeti sütőpapírt.
Megkenjük a vanília krémmel, szórjuk rá a gyümölcsöket (néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez):
Ezután óvatosan tekerjük fel, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.