A Shepard’s pie egy többszáz éves, nagyon ízletes, brit egytálétel.
Többféle húsból készülhet, a leggyakoribb a marha és bárány, illetve a marha és sertés keveréke. Én ezt az utóbbi variációt választottam, mert talán ez áll a legközelebb a magyar ízlésvilághoz és az enyémhez is :).
A Pásztorpitéhez egy pofonegyszerű húsos ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. A krumpli teteje kicsit megpirul, mivel a ragu szaftos, így az ízek összeérnek és az összhatás zseniális lesz!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 tk kakukkfű
- 2 tk rozmaring
- 2 db babérlevél
- 2 ek paradicsompüré
- 20 dkg zöldborsó
- 1 ek liszt
- 1 dl vörösbor
- 2 – 2.5 dl húsleves alaplé
- 2 ek Worchestershire szósz
- 0.5 kg darált hús (fele sertés, fele marhahús)
A burgonyapüréhez:
- 1 kg burgonya
- 0.5 dl tej
- 0.5 tejszín
- 10 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg fehér cheddar sajt
- só-, bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
A sütéshez:
- 2 ek zsemlemorzsa
- 5 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
A húsos raguhoz egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét is. Az egészet jól lepirítjuk, majd a darált húst rádobjuk, valamint a fűszereket: a rozmaringot, kakukkfüvet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel és jól átforgatjuk. Felöntjük a borral, az alaplével és a Worchestershire szósszal. Fedő alatt, alacsony hőfokon, körülbelül 20 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük a mirelit zöldborsót, amivel további 5 percig főzzük. Amikor a borsó megpuhult, akkor a ragunk is elkészült.
Elkészítjük a krumplipürét: a krumplit kockára vágjuk és egy fazékban, sós vízben megfőzzük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tejszínt és a meleg tejet, na meg az előzőleg lereszelt sajtot is. Alaposan elkeverjük, hogy jó krémes állagú legyen.
A pásztorpite húsos raguját egy pite formába vagy más hőálló tálba tesszük.
A krumplipürét egy kanál segítségével elosztjuk a ragu tetején úgy, hogy mindenhol teljesen befedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.