Első hallásra igazi felföldi fogásnak tűnő leves, Pesten született. Gundel János az alkotója ennek a nagyszerű levesnek: állítólag a nagy palócként titulált Mikszáth születésnapjára készült efféle meglepetéssel. De több legenda is él a leves születéséről. Bárhogy is történt, Gundel fogása bevonult a magyar gasztronómia történelmébe és sokak számára él a mindennapokban. Az eredeti recept szerint ürü húsból (bárány) készül, de aki ódzkodik a faggyús hús ízétől, az nyugodtan készítheti marhahúsból vagy akár sertésből is. A kapor ki ne maradjon a palóclevesből!
@szilviamalmos Fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal Weboldalam: sylviagasztroangyal.hu #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #gasztro #gasztroblogger #gasztronómia #kaja #palocleves #receptvideo #leves #magyaros ♬ Cooking Time – Lux-Inspira
Hozzávalók 5 főre:
- 50 dkg marhahús (vagy báránycomb, vagy sertéscomb)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30-40 dkg zöldbab (mirelit is jó)
- 20-30 dkg burgonya
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors-, fűszerkömény-, ételízesítő ízlés szerint
- 3 db babérlevél
- 2 ek liszt
- kb. 5 ek olaj
- 1,5 dl tejföl
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 csokor friss kapor
- kb. 1,5 l víz
Elkészítés:
A megtisztított húst kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárga és a fehérrépát felkarikázzuk.A burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát az olajon megdinszteljük. Hozzádjuk a felkockázott húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk. Majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával és fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel, babérlevéllel, őrölt köménnyel, valamint a fokhagymával. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és tv paprikát. Fedő alatt saját levében kb. 40 percig pároljuk.
Sűrű pörkölt alapot készítünk. Ha a hús már félig puha, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni, majd hozzáadjuk a répákat, és kis idő múlva (10-15 perc), hozzáadjuk a burgonyát is. Ha szükséges még utána ízesítjük. Amikor majdnem megpuhultak a zöldségek, akkor a zöldbabot is a leveshez adjuk és mindent puhára főzünk. A tejfölt és a tejszínt egy kevés vízzel és a liszttel csomómentesre keverjük. A végén szedünk hozzá egy merőkanállal a forró levesből, jól elkeverjük, majd a forrásban levő leveshez adjuk és néhány perc alatt összefőzzük. Finomra vágott kaporral megszórva esetleg még tejföllel meglocsolva tálaljuk. A friss kenyér elengedhetetlen hozzá.