Ez egy egyszerű, semleges ízhatású palacsinta, amelyből lehet édes vagy akár sós változat is. A jellegét mindig a töltelék adja meg. A tölteléke sokféle lehet, a tájegységek ízlésvilága szerint. Személy szerint a túrósat és a nutellásat szeretem a legjobban.
Hozzávalók: ( kb. 20 db )
- 40 dkg liszt
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 3-4 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- kb. 4 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet és a sót egy tálba szórjuk. A tojásokat egyenként a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Kézi vagy elektromos habverővel simára dolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverjük a szódát. Letakarjuk és legalább fél órát pihentetjük. (Ha azonnal sütnénk, a tészta könnyen elszakadhat. A szakadás egyébként gyakori probléma, ha nem a pihentetés hiánya okozza a gondot, akkor lehet még a hozzáadott túl nagy mennyiségű cukor ill. ha túl híg a massza. ) Alkalmanként amikor édes palacsintát készítek, cukrot nem, de egy-két vaníliás cukrot szoktam tenni a tésztába.
Egy közepes méretű teflonbevonatú serpenyőt az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi olajat a tésztába keverjük. Ha sűrűnek találjuk, akkor még egy kevés szódát adunk hozzá. A hígabb tésztától vékonyabb, a sűrűtől vastagabb palacsinták lesznek. A serpenyőt közepesen felforrósítjuk, beleöntünk egy kis merőkanál (kb. 1 dl) tésztát. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját! Körbeforgatjuk benne. Körülbelül 1 percig sütjük, majd egy tompa hegyű késsel, óvatosan fellazítjuk a szélét, alányúlunk és egy határozott mozdulattal megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is megsütjük körülbelül fél perc alatt, majd egy mozdulattal egy tányérra borítjuk. Az összes palacsintát kisütjük, de minden egyes palacsinta kisütése előtt alaposan átkeverjük a tésztát.
Tálalás előtt megtöltjük és formázzuk a palacsintákat. Most nutellásat, lekvárosat és túrósat készítettem, így mindenki talált kedvére valót.