Skip to content

Palacsinta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ez egy egyszerű, semleges ízhatású palacsinta, amelyből lehet édes vagy akár sós változat is.  A jellegét mindig a töltelék adja meg. A tölteléke sokféle lehet, a tájegységek ízlésvilága szerint. Személy szerint a túrósat és a nutellásat szeretem a legjobban.

 

Hozzávalók:  ( kb. 20 db )

  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 4 dl tej
  • 3-4 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • kb. 4 ek olaj

 

 

 

Elkészítés:

A lisztet és a sót egy tálba szórjuk. A tojásokat egyenként a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Kézi vagy elektromos habverővel simára dolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverjük a szódát. Letakarjuk és legalább fél órát pihentetjük.  (Ha azonnal sütnénk, a tészta könnyen elszakadhat. A szakadás egyébként gyakori probléma, ha nem a pihentetés hiánya okozza a gondot, akkor lehet még a hozzáadott túl nagy mennyiségű cukor ill. ha túl híg a massza. ) Alkalmanként amikor édes palacsintát készítek, cukrot nem, de egy-két vaníliás cukrot szoktam tenni a tésztába.
Egy közepes méretű teflonbevonatú serpenyőt az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi olajat a tésztába keverjük. Ha sűrűnek találjuk, akkor még egy kevés szódát adunk hozzá. A hígabb tésztától vékonyabb, a sűrűtől vastagabb palacsinták lesznek. A serpenyőt közepesen felforrósítjuk, beleöntünk egy kis merőkanál (kb. 1 dl) tésztát. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját! Körbeforgatjuk benne. Körülbelül 1 percig sütjük, majd egy tompa hegyű késsel, óvatosan fellazítjuk a szélét, alányúlunk és egy határozott mozdulattal megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is megsütjük körülbelül fél perc alatt, majd egy mozdulattal egy tányérra borítjuk. Az összes palacsintát kisütjük, de minden egyes palacsinta kisütése előtt alaposan átkeverjük a tésztát.
Tálalás előtt megtöltjük és formázzuk a palacsintákat. Most nutellásat, lekvárosat és túrósat készítettem, így mindenki talált kedvére valót.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük