A puha, szaftos, omlós óvári szelet egy egyszerűen elkészíthető étel. Ma már többféle húsból is készítik, van aki csirkére, pulykára, van aki a sertésre esküszik.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg kicsontozott sertéskaraj (kb. 8 kisebb szelet)
- 50 dkg csiperkegomba
- 20 dkg Óvári sajt
- 20 dkg gépsonka
- 1 db vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 5 dkg liszt
- kb. 1 dl olaj
Elkészítés:
A gombát felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon (kb, 2 evőkanál) megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát is. Közben sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk és zsírjára sütjük.
A karajt szeletekre vágjuk, a szeletek széleit kicsit bevagdossuk és enyhén kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk, amit aztán alaposan lerázogatunk róla. Kevés olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen elősütjük. A hús szeleteket egy tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük, befedjük őket egy szelet gépsonkával, majd a tetejükre kanalazzuk a pirított gombát:
Az egészet pedig beterítjük sajtszeletekkel vagy reszelt sajttal, ki hogyan szereti:
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt megpirul, kb. 20-25 perc. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki a húst! Bármilyen köret illik hozzá. Most a fenséges sörtésztában sült hagymakarikával és petrezselymes burgonyával tálaltam.