A nyárról jó eséllyel eszébe jut mindenkinek a lecsó!
Nyári étel lévén minden összetevőjét könnyedén be tudod szerezni a közeli piacról. Szerintem egészséges, friss zöldségekből lesz igazán jó ízű az étel. A lecsónak számtalan változata létezik, a négy alapvető hozzávaló: a paprika, a paradicsom, a hagyma és a szalonna! Ezen kívül ízlés szerint más zöldségeket is társíthatunk melléjük, nyáron én szeretem a lecsóban a cukkinit. Ilyenkor virslit, kolbászt nem teszek bele, de a végén egy tojással teszem fel a képzeletbeli koronát az ételre. Köretet sem készítek ilyenkor, a friss kenyér viszont kötelező mellé :).
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg tv paprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 db hegyes erőspaprika
- 1 kisebb cukkini
- 2 db vöröshagyma
- 15 dkg szalonna
- só-, bors ízlés szerint
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 db tojás
Elkészítés:
Egy lábasban a felkockázott szalonnát megpirítjuk, majd a zsírt vagy olajat hozzáadjuk. A szeletekre vágott hagymát megdinszteljük rajta. A paprikákat karikára, a cukkinit fél karikára vagy negyedbe vágjuk, a paradicsomot is felaprítjuk. A hagymához hozzáadjuk a tv paprikát, paradicsomot és megszórjuk a pirospaprikával. Közepes hőfokon fedő alatt félpuhára főzzük (körülbelül tizenöt perc). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután hozzáadjuk a cukkinit és körülbelül készre főzzük. Egy felvert tojást adunk a végén a lecsóhoz, amivel már csak két perc alatt összerottyantjuk. Friss kenyérrel tálaljuk.