Vannak olyan ünnepi ételek, amiket minden évben érdemes elővenni. A kacsacomb is egy ilyen fogás, amit nem lehet megunni. Sőt, egy igazi karácsonyi illetve ünnepi klasszikus! Az édeskés, gyümölcsös zamatú kacsacomb nagy családi, ünnepi vacsorák tökéletes főétele!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db kacsacomb
- 1 db vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 3 dl húsleves alaplé
- 3 ág friss rozmaring
- 1 db narancs
A mázhoz:
- 1 db narancs kifacsart leve
- 2 ek narancslekvár
- 1 ek méz
- 1 tk balzsamecet
- 1 tk szójaszósz
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított kacsacombokat egy tepsibe tesszük. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk és a húslevest aláöntjük. A hagymát cikkekre vágjuk és köré szórjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük. Közben a levével néha-néha meglocsolgatjuk. Ha a léből túl sok marad a végén alatta, akkor leöntünk belőle.
Ez idő alatt elkészítjük a mázat. A narancslevet összeforraljuk a mézzel, a lekvárral, balzsamecettel, szójaszósszal. Egy csipet sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a narancsos mázzal leöntjük a kacsacombokat. A rozmaringot és a meghámozott narancsgerezdeket rá, illetve köré tesszük.
200 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Aki szereti, készíthet hozzá párolt vöröskáposztát és hagymás tört burgonyát. Nálunk most egy különleges köret készült, amiben az egyik kedvencem van, mégpedig az édesburgonya. Tepsiben sütöttem: Édesburgonya céklával és répával.