Skip to content

Nachos grande

Print Friendly, PDF & Email

 

A mexikóiak kedvence is a nachos vagy más néven tortilla chips. Igazi „tévénézős” csemege. Sokféle mártogatós készülhet hozzá, egyszerűen a tejfölt fokhagymával és apróra vágott kéksajttal is ízesíthetjük. A paradicsomos vagy sajtos mártogatós is kedvelt. Én most igazi paradicsomos salsát készítettem hozzá. Mi így kedveljük igazán, de érdemes többfajta mártogatóssal is kipróbálni.  

 
Hozzávalók 2 főre:
  • 60 g tortilla chips
  • 15 dkg darált marhahús
  • 15 dkg sajt (reszelt cheddar)
  • 10 dkg fejtett bab (fekete, konzerves)
  • só, bors, őrölt római kömény és chili, oregánó, ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 1 pohár tejföl
A paradicsomos salsahoz:
  • 3 db paradicsom (friss)
  • 240 g konzerv paradicsom (darabolt)
  • 2 db jalapeño (vagy más csípős paprika)
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika (nem csípős)
  • 0.5 lime-ból nyert limelé (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A darált marhahúst az olajon pirítani kezdjük, majd ízlés szerint fűszerezzük: oreganóval, chilivel, sóval, borssal, római köménnyel. Kb. 15 perc után adjuk hozzá a leszűrt babot és további 5 perc alatt az egészet készre pirítjuk.

Egy tűzálló tányérra tegyünk 2 marék tortilla chipset, szórjuk meg a darálthúsos babbal, reszelt sajttal,
majd mindezt megismételjük azaz újra rétegezzük a megmaradt chipset a hússal, babbal, sajttal (ameddig az alapanyagok el nem fogynak).
Sütőben (felső sütésre állitva) pár perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.

Salsa készítése:
A paprikákat,hagymát aprítógéppel feldaraboljuk,majd a hámozott paradicsomokat is (nagyobb darabokra hagyjuk).
Hozzákeverjük a sót,a lecsepegtetett konzerves paradicsomot, limelevet.
Hűtőben fogyasztás előtt 1-2 órát állni hagyjuk.

Salsával, tejföllel, felkarikázott zöldpaprikával megszórva tálaljuk a nachost.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük