A mexikóiak kedvence is a nachos vagy más néven tortilla chips. Igazi „tévénézős” csemege. Sokféle mártogatós készülhet hozzá, egyszerűen a tejfölt fokhagymával és apróra vágott kéksajttal is ízesíthetjük. A paradicsomos vagy sajtos mártogatós is kedvelt. Én most igazi paradicsomos salsát készítettem hozzá. Mi így kedveljük igazán, de érdemes többfajta mártogatóssal is kipróbálni.
- 60 g tortilla chips
- 15 dkg darált marhahús
- 15 dkg sajt (reszelt cheddar)
- 10 dkg fejtett bab (fekete, konzerves)
- só, bors, őrölt római kömény és chili, oregánó, ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 db csípős zöldpaprika
- 1 pohár tejföl
- 3 db paradicsom (friss)
- 240 g konzerv paradicsom (darabolt)
- 2 db jalapeño (vagy más csípős paprika)
- 0.5 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika (nem csípős)
- 0.5 lime-ból nyert limelé (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy tűzálló tányérra tegyünk 2 marék tortilla chipset, szórjuk meg a darálthúsos babbal, reszelt sajttal,
majd mindezt megismételjük azaz újra rétegezzük a megmaradt chipset a hússal, babbal, sajttal (ameddig az alapanyagok el nem fogynak).
Sütőben (felső sütésre állitva) pár perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.
Salsa készítése:
A paprikákat,hagymát aprítógéppel feldaraboljuk,majd a hámozott paradicsomokat is (nagyobb darabokra hagyjuk).
Hozzákeverjük a sót,a lecsepegtetett konzerves paradicsomot, limelevet.
Hűtőben fogyasztás előtt 1-2 órát állni hagyjuk.
Salsával, tejföllel, felkarikázott zöldpaprikával megszórva tálaljuk a nachost.