Egy régi újságból származó recept, ami már nálam feledésbe merült, de miközben a receptjeimet válogattam – sokszor megteszem, mert gyakran kutatok régi elfeledett ízek, receptek után -, most újra elkésztettem és ajánlom szeretettel, mert nem egy megszokott ízvilágú egytálétel.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg sertéscomb
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 2 tk mustár
- 2 ek Worchester-szósz
- só, bors, ételízesítő ízlés szerint
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- kb. 1 dl olaj
Elkészítés:
Olajon megdinsztelünk 1 fej apróra kockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, lepirítjuk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, az aprított fokhagymákat. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, hozzáadjuk a Worchester-szószt, 1 tk mustárt és takarék lángon puhára főzzük a húst. Közben hagyományos módon krumplipürét készítünk (Sós vízben megfőzzük a burgonyát, majd krumplinyomóval összetörjük és vajjal, forró tejjel, sóval, borssal habosra keverjük.)
Ha kihűlt, elkeverünk benne 1 egész tojást. A pürét mustárral és a másik fej szeletelt, olajban pirított hagymával ízesítjük. A ragut tűzálló tál aljára szedjük, befedjük a pürével, majd 220 fokon előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.