Sokan csak a cukrászdákból ismerik, ahol borsos áron kínálják!
A narancsgrillázs lepény nem biztos, hogy mindenkinek ismerős lenne, viszont moszkauerként többen ismerik már.
Igazi ünnepi desszert, bármilyen alkalomról legyen is szó. Sőt a közeli rokona a Florentin nevű apró tallér is, világszerte nagy kedvenc. A moszkauer valójában narancsos grillázs, de tojás nélkül készül, tejszínnel előbb egy lábasban kezdi útját, majd sütőlemezen adagolva folytatja. Végül csokoládémázzal teljesedik ki. Az íze változik, ha mandula, dió, és / vagy mogyoró képezi az alapját. Lehet kísérletezni az arányokon, nem bonyolult elkészíteni. A végeredmény biztosan nem okoz csalódást!
Hozzávalók:
- 2 dkg mandula
- 3 dkg dió
- 10 dkg kandírozott gyümölcskockák (vegyes gyümölcs, de narancs is legyen benne)
- (ha nincs benne narancs, akkor 5 dkg tetszőleges kandírozott gyümölcs és 5 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj)
- 0,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- 3 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A diót és a mandulát durvára vágjuk. A kandírozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, ha nincsen olyan szerencsénk, hogy már eleve úgy vásároltuk :). Ezután egy lábasban a vajat, a tejszínt és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforraljuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a diót és a mandulát, valamint a kandírozott gyümölcskockákat és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi kupacokat halmozunk a tésztából. Ne rakjuk túl szorosan őket, maradjon hely közöttük! Ezután a kis halmokat a kanál hátuljával lelapítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses), kb 10 – 12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután vesszük ki őket:
A darabokra tört csokoládét vízgőz felett összeolvasztjuk az olajjal. A kihűlt korongok alját a csokiba mártjuk, vagy kanállal szépen óvatosan kenünk a csokiból az alsó felére. Nekem az utóbbi módszerrel sikerült. A máz nélküli oldalukkal lefelé rácsra sorakoztatjuk a moszkauereket.
Várjunk, hogy a csoki megdermedjen. Ebből az adagból nekem 22 darab lett.