Kókusz kedvelőknek ajánlanám szeretettel!
Sütés nélküli sütemény, kezdők is bátran belevághatnak, arra kell viszont figyelni, hogy a csokiréteg ráhelyezéskor a felolvasztott csokoládé ne legyen már meleg, nehogy megolvassza az alatta lévő krém réteget.
Nagyon tömény sütemény és borzasztó hízlaló, sajnos! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
Alsó réteg:
- 10 dkg vaj + 1 ek vaj a tepsi kivajazásához
- 5 dkg cukor
- 5 ek cukrozatlan kakópor
- 20 dkg kekszmorzsa
- 5 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 ek vanília aroma
- 1 dl tej
Krémhez:
- 1 tasak mogyorós főzés nélküli pudingpor
- 1 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
Csoki bevonathoz:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a kakaóval gőz fölött összefőzzük. Levesszük a tűzről és beleforgatjuk a maradék szárazanyagokat (darált keksz, dió, kókuszreszelék).
Hozzáadjuk a vanília aromát és a tejet. Alaposan összedolgozzuk (én kézzel csináltam).
A kekszes masszát egy kivajazott tepsibe (kb. 20 x 20 cm-es) vagy egy őzgerinc formába, ami hasonló méretű tesszük és kézzel jól belenyomkodjuk egyenletesen. Hűtőben dermedni hagyjuk kb. 1 órát.
Ezalatt elkészítjük a krémet. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és több adagban hozzáadjuk a pudingport is és a tejszínt. Ne legyen túl folyós, könnyen kenhető krémet kell kapjunk! Szép simára keverjük, majd egyenletesen a kekszes rétegre kenjük és letakarva ismét betesszük a hűtőbe 20-30 percre.
A tejszínben a csokit felolvasztjuk, majd kihűtjük és a mogyorókrémre kenjük. (Dermedés után villával hullámokat rajzolhatunk a tetejére.)
Hűtőbe tesszük min. 2-3 órán át, de a legjobb, ha egész éjszaka hűtjük. Tetszőleges formára vágva szeleteljük.
Tipp: a szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, majd papírtörlővel megtöröljük és úgy szeleteljük. Óvatosan vegyük ki a formából, mivel az alsó réteg a keksztől és diótól picit morzsalékos.
Dió helyett használhatunk durvára vágott mogyorót vagy mandulát is.