Nagyon finom mini sajttortácskák. A titkos összetevője a cukrozott, sűrített tej, ettől lesz a sajttorta tökéletesen sima és krémes. Egy könnyű karamell öntettel locsoljuk meg a tetejét és fahéjas tejszínhabbal fokozzuk még az ízhatást.
Ugye milyen jól hangzik?
Hozzávalók 4 főre (12 darab):
A tésztához:
- 10 dkg omlós mézes keksz
- 6 ek olvasztott vaj
- 0.5 tk fahéj
A krémhez:
- 20 dkg mascarpone
- 1 db tojás
- 100 ml cukrozott sűrített tej
- 2 cs vaníliás cukor
A karamellhez:
- 10 dkg barnacukor
- 2 ek vaj
- 0.5 mk tengeri só
- 1 dl tejszín
- 1 ek vanília aroma
A tetejére:
- 1 tk fahéj
- tejszínhab
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kekszet ledaráljuk és a kekszmorzsához adjuk az olvasztott vajat és a fahéjat. Alaposan elkeverjük. A muffin sütő mélyedéseibe papírkapszlit teszünk. A vajas morzsát (körülbelül 1-1 evőkanálnyit) egyenletesen elosztjuk bennük. Benyomkodjuk a kezünkkel az aljába úgy, hogy kicsit a széle körben magasabb legyen.
Elkészítjük a krémet. Egy nagy tálban robotgéppel (pár percig nagy fokozaton) elkeverjük a mascarponét a tojással, hogy sima legyen. Hozzáadjuk a sűrített tejet és a vaníliás cukrot és még 2 percig már alacsonyabb fokozaton keverjük. Ezt a krémet egyenletesen elosztjuk a 12 darab muffin mélyedéseibe, úgy hogy 3/4-ig legyen a krém benne. 180 fokon sütjük a tortácskákat 13-15 percig. Nem szabad túl sütni! Ezután szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a karamellt is. Az összes hozzávalót egy lábasba öntjük. Alacsony lángon felmelegítjük, hogy kissé habozzon. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
(Hűtőszekrényben légmentesen tárolható, akár 2 hétig is. Ilyenkor lehet kicsit felmelegíteni. Nagyon egyszerű elkészíteni, egy lépéses, öt összetevőjű sóskaramell öntet.)
A kihűlt kis torták tetejére kanalazunk 1-1 evőkanál karamellszószt. Hűtőbe tesszük egy órára. Tejszínhabbal díszítjük a tetejét, és egy kevés fahéjjal megszórjuk.