A Minestrone jelentése olaszul „a nagy leves”, amely zöldségekkel teli ételre utal.Állítólag az igazi minestrone leves receptjét nem érdemes keresni. Olaszországban is régiónként, családonként eltérően készítik ezt az isteni levest. Készülhet tésztával vagy anélkül, zöldbabbal, zöldborsóval, kelkáposztával, szárzellerrel, szalonnával, vagy anélkül. Bármilyen verzióban is főzzük, egy a lényeg: jó sűrű legyen, a kanál is megáll benne.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 5 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 doboz (400 g) hámozott darabolt paradicsom konzerv
- 4 db szárzeller
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db póréhagyma
- 15 dkg cukkini
- 15 dkg konzerv zöldborsó
- 15 dkg konzerv zöldbab
- 15 dkg konzerv fehérbab
- 1.5 l zöldség alaplé
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk majoranna
- 1 tk őrölt petrezselyemzöld
- só-, bors ízlés szerint
- 10 dkg apró kagylótészta (vagy spagetti apró darabokra törve)
- kb. 10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A vöröshagymát, a répát és a zellert kockára, a cukkinit félkarikára, a póréhagymát karikára vágjuk. (Ha friss zöldbabból készül, akkor azt is 4-5 cm-es darabokra vágjuk.)
Egy fazékba olajat hevítünk és megpirítjuk rajta az apró kockákra vágott szalonnát. Majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Üvegesre pároljuk és elkeverjük benne a paradicsompürét és a hámozott paradicsom konzervet. (Ha túl nagy darabokban lenne benne a paradicsom, akkor kisebb darabokra vágjuk.)
Felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a fehér és sárgarépát, majd körülbelül 10 perc múlva a többi zöldséget is: a póréhagymát, zellert, a cukkinit és újabb 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket: oregánót, majorannát, petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül a konzerv zöldségeket is a leveshez adjuk: borsót, babot és a zöldbabot. Néhány perc főzés után mehet bele a tészta is. Mivel apró tésztát használunk, ez hamar 5-7 perc alatt megfő. Közben ne felejtsük el beletépkedni a friss bazsalikom leveleket. Amikor minden megpuhult, egy nagy adag parmezánnal megszórva, esetleg egy kevés olivaolajjal meglocsolva tálaljuk.