Egy egyszerű, sütés nélküli karácsonyi desszert. Pár perc alatt elkészül és a maradék mézeskalácsokat felhasználhatjuk vele. Aki szeretné, be is csomagolhatja és szuper, házilag készített ajándék válhat belőle!
Hozzávalók:
- 10 dkg mézeskalács
- 10 dkg háztartási keksz
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg mascarpone
- 0,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek rum
A bevonáshoz:
- 20 dkg fehércsokoládé
- 2-3 ek kakaópor
Elkészítés:
A mézeskalácsot és a háztartási kekszet aprító gépben porrá zúzzuk és összekeverjük a szobahőmérsékletű, puha vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, tejet, mascarponét, a mézeskalács fűszert és a rumot is. Alaposan elkeverjük és kisebb diónyi golyókat formázunk belőle. A hűtő leghidegebb részére vagy a fagyasztóba tesszük egy fél órára.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és óvatosan beleforgatjuk a golyókat. Elárulom a titkot, ahogyan én csináltam:
a hideg golyókba egy hústűt szúrtam és ezzel mártottam a felolvadt fehércsokiba. Ezután pedig egy másik hústű segítségével, óvatosan tettem egy sütőpapírra, hogy a felesleges csoki lecsepegjen róla. Végül mindegyik tetejét meg kell szórni egy kevés kakaóval, ettől nem csak jól fog mutatni, hanem a hústű nyomait is szépen el tudjuk tüntetni. 🙂
Nekem 22 db golyó lett ebből a mennyiségből.