A kurkuma egy sárga színű, kellemes illatú, sajátos aromájú fűszer. A gyömbérfélék családjához tartozik. Nagyon ízletes sültet készíthetünk, ha a fűszerezéshez felhasználjuk.
A mostani csirkecombot még egy kis mézzel is”megbolondítottam”, a végeredmény isteni lett:
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db csirkecomb
- 5 ek olivaolaj
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
- 1 ek őrölt kurkuma
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt koriander
- 2-3 dl sütőlé
- só-, bors-, sült csirke fűszer ízlés szerint
- 4 ek méz
Elkészítés:
A csirkecombokat megmossuk, megtisztítjuk. Majd minden combot vékonyan bekenünk egy evőkanál mézzel és megszórunk egy kevés sóval és sült csirke fűszerrel. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a kurkumát. Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd bekenjük vele a combok mindkét oldalát. (Még anyukámtól tanultam, hogy ha csirkecombot sütök, bármilyen formában is, mindig késsel megszurkálom a csontoknál, hogy ne legyen véres, így jobban átsül a hús.) Egy fél órát állni hagyjuk. Ezután egy tepsibe helyezzük a combokat és sütőlevet készítünk: 2-3 dl vízben elkeverjük a köményt, a koriandert, és egy kevés sót. Ezt a fűszeres lét a csirke alá öntjük.
Fóliával letakarjuk és 170 fokon előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) pároljuk kb. 50 percig. Ezután a fóliát eltávolítjuk, a sütőt 200 fokra állítjuk és kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük. (Közben megfordítjuk a combokat, hogy mindkét oldalról szép pirosak legyenek.)
Akár grillzöldségekkel, vagy rizzsel is jó párosítás lehet. Most én majonézes salátát kívántam meg, mégpedig egy ízletes majonézes almás sajtsalátát készítettem mellé. Isteni finom volt :).