Skip to content

Mézes-chilis csirkemell kínai sült tésztával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 


Ez egy enyhén csípős, de mégis édeskés étel, ami még pikáns is. A pirított tésztával, tele ropogós zöldségekkel és a tetején a pirosra sült csirkefalatokkal, igazi ízkavalkád. Ha szereted az ázsiai ízvilágot, biztosan többször is elkészíted ezt az ételt.


Hozzávalók 4 főre:

Húspáchoz:

  • 1 kg csirkemell
  • 5 ek méz
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 4 ek szójaszósz
  • 1-1 ek őrölt- és tört chili paprika (vagy 1-2 db friss chili)
  • só-, bors ízlés szerint
Tésztához:

  • 3 ek olaj (esetleg mogyoróolaj vagy chilis olaj)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 3 db sárgarépa
  • 3-4 ek a hús páclevéből
  • 5 ek szójaszósz
  • 25 dkg kínai tészta vagy spagetti
  • só-, bors ízlés szerint

 

 

 

Elkészítés:

A hús pácolásával kezdünk: a csirkemellet csíkokra vágjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük: az 5 ek méz, 6 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek mustár, 4 ek szójaszósz, 1-1 ek őrölt és tört chili paprika, só, bors ízlés szerint. A hús páclevéből 3-4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a húsra öntjük és 2-3 órát a hűtőben állni hagyjuk. Ez idő alatt elkészítjük a tésztát:
Előírás szerint sós vízben kifőzzük, vagy forró vízben állni hagyjuk a tésztát, attól függően milyen tésztából készítjük. A wokban olajat hevítünk és az apróra vágott fokhagymát, majd a félkarikára vágott vöröshagymát beledobjuk. Jól átforgatjuk, néhány percig pirítjuk, majd a csíkokra vágott sárgarépát is hozzáadjuk. Kb. 10 perc után jöhet a kockára vágott paradicsom és a csíkokra vágott piros kaliforniai paprika. Roppanósra pároljuk a zöldségeket, nem kell túlfőzni! Hozzáöntjük a félretett húspáclevet, valamint a kb. 5 ek szójaszószt. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal (vigyázat, a szójaszósz is sós). Ha szeretnénk, hogy szaftosabb legyen, akkor nyugodtan lehet még szójaszósszal dúsítani. Néhány perc alatt összerottyantjuk, majd a kifőtt tésztát a raguhoz tesszük, átpirítjuk az egészet. A húsról lecsepegtetjük a páclét és kiolajozott tepsiben, 200 fokon, néha átkevergetve pirosra sütjük. Már csak a tálalás maradt hátra:  a zöldséges tésztát egy tányérra szedjük és a megsült ízletes husit a tetejére halmozzuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük