A kisfiam imádja! Én is szeretem, de nem az ízfokozókat, tartósítószereket.
Többféle receptet nézegettem és ezekből alakítottam ki a nekem megfelelőt. A családomon teszteltem, megközelíti a mekis variációt, ropogós, ízletes, forró és nagyon almás :).
Hozzávalók 4 főre (8 darab):
Tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 5 ek olvasztott vaj
- 0,5 kk só
- 12 ek víz (amennyit felvesz)
- 1 ek cukor
- 3 db alma (megtisztítva, magház nélkül kb. 30 dkg)
- 1 ek citromlé
- kevés citromhéj
- 1,5 dl víz
- 3-4 ek cukor
- 1 kk fahéj
- 1 ek vaníliás főzős pudingpor
- olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, a vizet apránként adagoljuk hozzá, amennyit felvesz. A lényeg, hogy egy rugalmas, nem kemény, jól gyúrható tésztát kapjunk. Egy fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni kb. egy órára. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: megpucoljuk az almákat és apró kockákra vágjuk. A citromlével meglocsoljuk majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal megszórjuk, kevés fahéjat adunk még hozzá. Jól összekeverjük és kb. 1,5 dl vizet öntünk bele. Feltesszük főni, de csak 1-2 percig. Egy evőkanál pudingport kikeverjünk kevés vízzel, majd az almához adjuk. Elkeverjük és még 2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön az almakrém, mert melegen ellágyítaná a tésztát!
A hűtőből kivéve, 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk. Próbáljuk egészen vékony, téglalap alakúra nyújtani. (Akkora legyen, hogy kb. tenyérnyi hosszúságú téglalapokat kapjunk.)
Egy evőkanál tölteléket halmozzunk a tészta egyik felére. Vizes ujjal bevizezzük a tésztát körbe és félbe hajtjuk (a másik felét ráhajtjuk), és a széleket egy kicsit összenyomkodjuk, felsodorjuk, nehogy szétnyíljon sütés közben. Forró olajban, serpenyőben néhány perc alatt minkét felüket aranybarnára sütjük.