A meggykeszőce egy régi paraszti étel, melynek elkészítését nem bonyolították túl a régi időkben. Ennek a hideg meggylevesnek az egyszerűségében rejlik a varázsa.
@szilviamalmos Hozzávalók 4-5 főre: 60-70 dkg magozott meggy 10-15 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 2-3 ek liszt 2,5 dl tejföl 2 db fahéjrúd 5-6 db szegfűszeg pici citromlé Facebook oldalam: Sylvia Gasztro Angyal Weboldalam: sylviagasztroangyal.hu #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #gasztro #gasztroblogger #gasztronómia #leves #gyumolcsleves #meggyleves #recept #receptvideo #egyszerurecept #finom #magyartiktok ♬ In The Kitchen – Giulio Cercato
Hozzávalók 4-5 főre:
- 60-70 dkg magozott meggy
- 10-15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 ek liszt
- 2,5 dl tejföl
- 2 db fahéjrúd
- 5-6 db szegfűszeg
- pici citromlé
Elkészítés:
A magozott meggyet egy fazékban a cukorral és vaníliás cukorral átpároljuk kb. 5 perc alatt, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük és kb. 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget és a citromlét. A lisztet 1 dl vízzel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a leves forró levéből szedünk hozzá. Alaposan kikeverjük, majd a forrásban levő leveshez öntjük, folyamatos keverés közben. Néhány percig főzzük, amíg a leves besűrűsödik.
Alaposan lehűtjük és hidegen citromkarikákkal a tetején tálaljuk. Tejszínhabot is kínálhatunk mellé.
Tipp: liszt helyett vaníliás pudingporral ugyanúgy elkészíthetik a habarást. Télen pedig befőttből is készíthetjük: fél liter vizet adjunk a befőtthöz, majd amint felforr, behabarjuk, és csak egyet forralunk rajta.