Skip to content

Meggyes sült pudingos torta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Ennek a tortának piskóta a tésztája és természetesen tepsiben is elkészíthető. Sokunknak nem sikerült még megalkotnia a tökéletes piskótát – egészen eddig 🙂 -, pedig nem is akkora ördöngősség, mint sokan gondolják. A titok nyitja egy jól kipróbált recept, az alaposan felvert kemény tojásfehérje, az óvatosan összekevert krém és mindezek után talán a legfontosabb, hogy sütés közben soha ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert attól gyorsan összeesik a tészta. Íme az elronthatatlan recept, hogy puha és hibátlan piskótát készíthess: és egy kis pudinggal és meggyel a tetején egy gyorsan elkészíthető, finom desszertet varázsolhatunk szeretteink számára.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:

A tésztához:

  • 6 púpozott ek finomliszt
  • 6 tojás
  • 6 csapott ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor

A krémhez:

  • 2 cs főzős vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • kb. 8-9 ek cukor
  • kb. 50 dkg meggy (friss, mirelit, vagy befőtt)
  • 30 dkg creme fraiche (vagy 20%-os tejföl)

 

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a piskótát: egy 26 cm-es átmérőjű, kerek tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy tálba öntjük, beletesszük a sót és kemény habbá verjük. A sárgáját egy másik tálban a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük a sütőporral. A tojássárgájához szórjuk a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsük a maradék lisztet. Egy fakanállal óvatosan összedolgozzuk úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsük a masszát a sütőformába és aranysárgára sütjük körülbelül 15 perc alatt. A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! Ezután a tejben a cukorral felfőzzük a pudingot. A tűzről levéve langyosra hűtjük és belekeverjük a creme fraichet vagy tejfölt. Aki édesebben szereti, tegyen bele még ízlés szerint cukrot! Az elkészült pudingkrémet a piskótára öntjük és megszórjuk a meggyel. További 20 percet sütjük.

Jól behűtve szeleteljük. Aki szereti porcukorral szórja meg és tejszínhabot is kínálhat mellé.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük