Bár meggyes pitét bármikor készíthetünk, akkor az igazi, ha a gyümölcsök frissen kerülnek a süteménybe.
Ez a pudingos változat nekem nagyon ízlett, gyakran készítem.
Hozzávalók: (23×32 cm-es tepsihez)
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 0,5 cs sütőpor
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tejföl
- 1 cs vaníliás cukor
a töltelékhez:
- 60 dkg magozott meggy
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl víz vagy meggyszörp
- 4 ek cukor
a tetejére:
- 1 db tojás
- 2-3 ek porcukor
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, és a sütőport összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A tészta egy lágy, nyújtható állagú lesz. Ezután a tésztát kettéosztjuk. Az egyiket egy lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, a tepsi méretére. Egy nyújtófa segítségével egy tepsibe helyezzük.
Elkészítjük a tölteléket. A pudingport és a cukrot egy kevés vízzel vagy szörppel simára keverjük egy lábasban.
Hozzáadjuk a többi vizet és sűrűre főzzük a pudingot. Levesszük a lángról és belekeverjük a kimagozott meggyet. Érdemes megkóstolni, aki édesebben szereti, tegyen még cukrot bele! Ezt a meggyes krémet a tepsibe helyezett tésztára simítjuk. Végül a másik tésztát is tepsi méretűre nyújtjuk és befedjük vele a meggyes tölteléket. Egy villával több helyen megszurkáljuk a tetejét és a felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben (hagyományos sütőben 200 fokon) körülbelül 25 percig sütjük.
Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét és kockára vágva tálaljuk.