A Cobbler a morzsasütihez hasonló, a sütőtál aljára gyümölcsöt halmozunk, viszont erre nem morzsa, hanem puha tészta kerül kis halmokban. Többféle friss, vagy mirelit gyümölcsből is készülhet (legközelebb szilvából fogom kipróbálni). Csak borítsuk bele a gyümölcsöket a tepsibe, rá a tésztát és már mehet is a sütőbe. Langyosan és hidegen is tálalhatjuk. Egy kis vanília fagylalt és tejszínhab csak fokozza az élvezeteket.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 50 dkg magozott meggy
- 2 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
- 1 ek vaj
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 db tojás
- 5 dkg barna cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
A tetejére:
- 2 ek barna cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt összekeverjük a barna cukorral, és a fahéjjal, majd szétterítjük a kivajazott tűzálló tál alján.
A tésztához a hideg vajat felkockázzuk és a liszttel összemorzsoljuk. Beletesszük a cukrot, a sütőport és a sót. A tojást összekeverjük a tejszínnel, és ezt is a liszthez adjuk, majd jól összedolgozzuk.
A tésztából vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd elrendezzük a tűzálló tál alján elterített gyümölcsökön (sütés közben szétterül, úgyhogy nem kell nagyon szorosan tenni).
A tetejét megszórjuk 2 evőkanál barna cukorral, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tipp: bármilyen gyümölcsből készíthető, amiből pitét is sütnénk. Pl. áfonyával, körtével, szilvával, barackkal is finom. A desszertet tejszínhabbal és fagyival még turbózhatjuk.