Skip to content

Meggyes cobbler

Print Friendly, PDF & Email

 

A Cobbler a morzsasütihez hasonló, a sütőtál aljára gyümölcsöt halmozunk, viszont erre nem morzsa, hanem puha tészta kerül kis halmokban. Többféle friss, vagy mirelit gyümölcsből is készülhet (legközelebb szilvából fogom kipróbálni). Csak borítsuk bele a gyümölcsöket a tepsibe, rá a tésztát és már mehet is a sütőbe. Langyosan és hidegen is tálalhatjuk. Egy kis vanília fagylalt és tejszínhab csak fokozza az élvezeteket.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg magozott meggy
  • 2 ek barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek vaj

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 5 dkg barna cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 2 ek barna cukor

 

Elkészítés:

A gyümölcsöt összekeverjük a barna cukorral, és a fahéjjal, majd szétterítjük a kivajazott tűzálló tál alján.
A tésztához a hideg vajat felkockázzuk és a liszttel összemorzsoljuk. Beletesszük a cukrot, a sütőport és a sót. A tojást összekeverjük a tejszínnel, és ezt is a liszthez adjuk, majd jól összedolgozzuk.
A tésztából vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd elrendezzük a tűzálló tál alján elterített gyümölcsökön (sütés közben szétterül, úgyhogy nem kell nagyon szorosan tenni).
A tetejét megszórjuk 2 evőkanál barna cukorral, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Tipp: bármilyen gyümölcsből készíthető, amiből pitét is sütnénk. Pl. áfonyával, körtével, szilvával, barackkal is finom. A desszertet tejszínhabbal és fagyival még turbózhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük