A Clafoutis (ejtsd: klafuti) egy nehezen kimondható nevű, francia eredetű, tejes pite. Mindenféle gyümölcsből, ráadásul langyosan és hidegen is finom. A tetejére pirított mandulaforgácsot teszek és mellé egy gombóc vanília fagylaltot. Isteni finom!
Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):
- 20 dkg liszt + 1 ek a szóráshoz
- 3 db tojás
- 5 dkg porcukor + 1 ek
- 1 rúd vanília
- 2 dl tejszín
- 3 dl tej
- 1 csipet só
- 30 dkg meggy
- 1 ek vaj
- 2-3 ek szeletelt mandula
- fagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
A megmosott és lecsepegtetett meggyet kimagozzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojásokat, a kikapart vanília belsejét, a tejszínt és a tejet. Alaposan elkeverjük a tészta hozzávalóit. Egy körülbelül 28 cm-es piteformát kivajazunk és liszttel megszórunk. Beledobáljuk szépen, egyenletesen a gyümölcsöt, majd ráöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. Az elkészült süteményt megszórjuk a pirított mandulával és a porcukorral, valamint vanília fagylaltot kínálhatunk mellé.
Szerintem langyosan a legfinomabb, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes.