Az illatos borleves a karácsony esti böjtös vacsora hagyományos kelléke. Inkább édességnek, mint étvágycsináló levesnek mondható.
A borból készült leves igazi ünnepi különlegesség, fűszeres illata már messziről elárulja!
Egy csésze borleves remek kezdet lehet az ünnepi vacsorán, de záró fogásként is megállja a helyét. Jól átmelegíti a testet, valamint alkoholtartalma miatt egy kicsit oldja, illetve feldobja a hangulatot! 🙂
Kizárólag felnőtteknek ajánlom ezt az isteni téli „lélekmelegítőt”!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 üveg (0,75 dl) muskotályos fehérbor
- 1 dl víz
- 1 db citrom
- 5 cl konyak
- 5 dkg mazsola
- kb. 5 dkg cukor
- 1 kk fahéj
- 5-6 szem szegfűszeg
- csipet só
- 4 tojássárgája
- 1 + 1,5 dl tejszín
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 cs vaníliás cukor
- fél cs habfixáló
Elkészítés:
A bort és a vizet egy fazékba öntjük. A mazsolát a konyakba áztatjuk. A megmosott citrom, sárga héjából burgonyahámozóval levágunk 4-5 kisujjnyi széles csíkot, majd a borhoz adjuk. Hozzáadjuk még a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót, és felforraljuk. (Vagyis néhány perc alatt forralt bort készítünk.) Amikor elkészült, fedő alatt 15-20 percig pihentetjük. A tojássárgákat egy nagyobb tálba tesszük (akinek van, habüstbe). Az 1 deciliter tejszínnel és a pudingporral simára keverjük, majd több részletben apránként a tojássárgákhoz adjuk a leszűrt bort. Vízgőz fölé tesszük a tálat és folyamatos keverés mellett sűrűsödésig forrósítjuk. Felforralni nem szabad, mert összeugrik a tojás! A mazsolából néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit leszűrve a leveshez adjuk (a konyakból ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 kanállal). Fedő alatt melegen tartjuk.
A maradék tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A levest csészékbe, vagy üvegtálkákba tálaljuk, a tetejére habgaluskákat teszünk és mazsolával díszítjük.
Melegen, de akár hidegen is fogyaszthatjuk.
Alkoholtartalma miatt, gyermekeknek nem ajánlott!