Mátrai borzaska, vagy Kárpáti borzaska, ki hogyan ismeri ezt a számomra ünnepi ételt. A borzas szó a bundázott hús külsejéről kapta a nevét. Ez az étel, egy sűrű, reszelt burgonyás masszában megforgatott hús, sok-sok fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal. Tudni kell róla, hogy mint a legtöbb frissen sült, frissen finom és nagyon laktató étel. Én sertéskarajból készítem, de csirkemellből is kiváló lehet.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg kicsontozott sertéskaraj
- só, bors ízlés szerint
- 3-4 db burgonya
- 3 db tojás
- kb. 10 ek liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl tej
- olaj a sütéshez
- 3 dl tejföl
- 15 dkg sajt (reszelt)
- 1 ek olivaolaj
Elkészítés:
A húst szeletekre vágjuk és alaposan kiverjük. Sózzuk, borsozzuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, a sajtreszelő durva fokán lereszeljük, és kb. fél óráig állni hagyjuk (hogy a burgonya levet engedjen). Ezután a burgonyát kinyomkodjuk, a nyers tojással, a tejjel és a burgonya nedvességétől függően annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit a massza felvesz. Sózzuk és borsozzuk és két gerezd zúzott fokhagymával alaposan elkeverjük.
A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk.
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.
Ez az étel frissen a legfinomabb. Én tálaláshoz a tejfölbe tört fokhagymát keverek, hozzáadok 1 ek olivaolajat, picit sózom, borsozom. Ezt kenem a hús tetejére, valamint friss reszelt sajtot (én trappistát) teszek még rá.
Köret lehet tetszőleges, most rizibizivel tálaltam.