Skip to content

Marlenka

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A marlenkát dobozba csomagolva az üzletekben is megtalálhatjuk. Felirata szerint cseh termék, azonban örmény receptúra alapján készül. Az elkészítése macerásnak tűnhet,  de nem olyan nehéz mint elsőre gondolnánk.  A végeredmény pedig felülmúlhatatlan. Érdemes otthon is kipróbálni!

 

Hozzávalók:  ( tepsi méret: kb.22X31 cm )

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek méz
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 tk ecet

a krémhez:

  • 5 dl cukrozott sűrített tej
  • 20 dkg margarin
  • a tetejére:
  • 10 dkg durvára vágott dió

 

 

 

Elkészítés:

Egy fém tálba tesszük a vajat, cukrot és a mézet és vízgőz felett, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük, ilyenkor felhabzik. Hozzáadjuk a mézes keverékhez. Körülbelül 5 percig kevergetjük, hogy krémes legyen a tészta alap. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a kissé felvert tojásokat és a lisztet. Egy kis időre a hűtőbe tesszük. Az összegyúrt tésztát négy egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle. Ezután egyesével, enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát, majd a tepsi hátoldalára helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 5 percig sütjük mindegyik tésztalapot.( Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztákat. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír és papírostul halmozzuk a kisült lapokat egymásra! ) Hagyjuk teljesen kihűlni!
A krémhez habosra keverjük a margarint és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű sűrített tejet. A krémet a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük a krémmel és megszórjuk a durvára vágott dióval. Fóliával letakarjuk és 1-2 napig, hűvös helyen állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük