A quesadilla az egyik legnépszerűbb mexikói étel.
Tulajdonképpen sajttal és mindenféle finomsággal megpakolt tortilla lapokról van szó, amelyet ropogósra sütünk. Nevezhetjük a mexikói melegszendvicsnek is. Egyre népszerűbb nálunk is, ami nem is csoda, hiszen percek alatt pazar vacsorát varázsolhatunk belőle.
Korábbi receptem a Gombás quesadilla után jöjjön egy újabb változat.
Hozzávalók 4 főre:
A raguhoz:
- 40 dkg darált marhahús
- 1 db vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 doboz (340 g) kukorica konzerv
- 1 doboz (400 g) fehérbab konzerv
- 1 db kápia paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl paradicsom püré
- 0.5 dl chiliszósz
- 1 csipet szerecsendió
- só-, bors ízlés szerint
- 2 tk Worcestershire szósz
- 1 mk római kömény
A tálaláshoz:
- 8 db tortilla lap
- 15 dkg ementáli vagy cheddar sajt
- 1 db lilahagyma
- 1 cs friss koriander vagy petrezselyemzöld
- 1 db erőspaprika vagy jalapeno ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pároljuk. Ekkor az ételhez adjuk a zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott kápia paprikát. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, római köménnyel. Meglocsoljuk a chili- és a Worcestershire szósszal, valamint a paradicsom pürével és egy kevés vízzel. Körülbelül 20 perc alatt puhára főzzük a húsos ragut. Hozzáadjuk a leszűrt kukoricát és a babot is. Pár perc alatt összeforraljuk az egészet.
Összeállítjuk a quesadillat: a tortilla lap felére, reszelt sajtot rakunk és erre teszünk egy adagot a húsos raguból. Tetejére teszünk pár szelet lilahagymát és néhány karika erős paprikát. Egy kevés apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemzölddel megszórjuk, végül reszelt sajttal. Ezután hajtsuk rá a lap másik felét, picit nyomjuk össze (ha túlságosan megpakoljuk, akkor szét fog esni).
Grill serpenyőben vagy kontakt grillen megsütjük a tortilla mindkét oldalát. Picit ropogós lesz, belül pedig a sajt szépen megolvad. Nagyon finom! Egy kevés hasábburgonyát sütöttem mellé.