Skip to content

Malacsült petrezselymes burgonyával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Egy jó malacsült – legyen az egy egész állat, vagy csak valamelyik része – mindig remek lakoma és akár társasági esemény is lehet, már az elkészítés is, az elfogyasztás meg pláne!
Az ízletes, kívül ropogós, belül omlós, szaftos malacsültnél kevés jobb sült létezik.
Nálunk a malacsült egy híres újévi fogás. 
A népi babona szerint disznót enni, jó szerencsét hoz, mert a disznó az orrával a házba túrja a szerencsét. A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre bőséget, boldogságot, egészséget és szerencsét varázsoljanak!
Reméljük, hogy valóban így van, de az biztos, hogy legalább az év utolsó napján, illetve év első napján sok ember asztalán megtalálható ez a fejedelmi lakoma!


Hozzávalók (5-6 főre):

  • 1,5 kg malackaraj
  • só-, bors-, őrölt kömény ízlés szerint
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl sör
  • 2-3 dl víz
  • 3 ek zsír

 

 

 

Elkészítés:


Előző nap előkészítjük a húst: a szalonna felét és a fokhagymát apróra vágjuk és megtűzdeljük a húst vele. Vagyis egy késsel lyukakat fúrunk a húsba és a fokhagyma, szalonna darabokat jó mélyre bedugdossuk ezekbe a lyukakba. Borssal, őrölt köménnyel és sóval is megszórjuk az oldalát. Egy kevés sót kb. fél dl vízzel feloldunk és több oldalról a bőr alá juttatjuk. (Azért, hogy a só, ne érje a bőrt, mivel akkor nem ropogós, hanem rágós lesz.) Hűtőben pihentetjük.
Másnap, sütés előtt egy éles késsel a bőrét bevagdossuk úgy egy ujjnyi távolságban, vagy bekockázzuk. (Ilyenkor a bőrt és az alatta lévő zsíros részt vágjuk át, de a húshoz nem ér a késünk!) A húst tepsibe tesszük, a bőrös oldalával felfelé. Kb. 2-3 dl vizet öntünk köré és a zsírt is a húsra, illetve mellé adjuk. Kb. 170 – 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve kb. 2 órán át pároljuk. Majd a fóliát eltávolítjuk és sörbe mártott szalonna szelettel többször kenegetve, ropogósra, készre sütjük, kb. 30 – 40 perc alatt.
Tepsiben sült burgonyával és párolt vöröskáposztával tálaltam.

 

 

 

 

Tipp: néha úgy készítem el, hogy egy római tálba savanyú káposztát rakok, megszórom 1-2 almával, amit gerezdekre vágtam. Erre fektetem rá az előzőleg befűszerezett husit. Fedő alatt sütöm, ameddig megpuhul, majd a fedőt levéve a szafttal időnként meglocsolva pirosra sütöm. Így is érdemes kipróbálni!
A malacsültet nagyon szeretem a hagyományos módon is, hagymás törtburgonyával. Van amikor ezzel a körettel tálalom, de természetesen ilyenkor sem hiányozhat a párolt vöröskáposzta

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük