Skip to content

Mákosguba torta madártej krémmel

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 


Mák rajongóknak kötelező elkészíteni! 🙂
Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Egy ünnepi asztalon is igazán szépen mutat így torta formájában, ráadásul előző nap elkészíthetjük, így a friss fogásokra több időnk marad.

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):


A mákosgubához:

  • 10 db kifli
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj + 1 ek a kenéshez
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kb 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kk vanília aroma
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 1 ek mák a díszítéshez

 

 

 

Elkészítés:


Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk. A tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a langyos vajas tejhez öntjük. Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával és jól összeforgatjuk. Egy kapcsos tortaformát vajjal kikenünk és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük. A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. (Ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.)
Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük