A mákos guba jellegzetes magyar édesség. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, abban a hiszemben készítették, hogy a sokszemű mák, sok szerencsét, pénzt hoz az új esztendőben. Mostanság már egész évben készítjük ezt az isteni finom desszertet. A korábbi Mákos guba és Mákosguba torta receptem után, muffin változatban készítettem el.
Hozzávalók 4 főre:
A gubához:
- 4 db szikkadt kifli
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg darált mák
A krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 2 ek liszt
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek vanília aroma
- 3 dl tej
A tetejére:
- 4 db tojásfehérje
- 1 ek porcukor
Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk, majd kockákra vágjuk. A tejet egy lábasba öntjük és a cukorral, vaníliás cukorral összemelegítjük. Ezután leöntjük a tejjel a kifliket. Rászórjuk a mákot, ráreszeljük a citromhéjat és alaposan összekeverjük. Félretesszük addig, ameddig a krémet elkészítjük.
A krémhez egy másik lábasban elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral, vanília aromával és a liszttel. Ezután kis adagokban hozzáadjuk a tejet és jól elkeverjük. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük a krémet.
Összeállítjuk a muffinokat. A muffin formákat kivajazzuk, vagy papírkapszlival kibéleljük. Elosztjuk bennük a mákos kiflit, majd mindegyik tetejére teszünk a krémből.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A habot a muffinok tetejére kanalazzuk, vagy egy csillagcsöves habzsákba tesszük és úgy díszítjük a kis sütemények tetejét. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Nekem 15 darab muffinom lett ebből az adagból.
Nagyon finom lehet.Ezt a változtatot még nem csináltam
meg. De hamaróssan szert keritek rá.
Nagyon köszönöm 🙂 Érdemes kipróbálni!