A legegyszerűbb levest is feldobhatjuk egy finom betéttel, például gombóccal. Ráadásul ez a leves, nem is akármilyen gombóccal készül, hanem ízletes, pikáns, csípős kolbász van benne.
Aki szereti a magyaros ízeket, annak biztosan ízleni fog.
Hozzávalók 4 főre:
- 20 dkg csípős lángolt kolbász
- 50 dkg burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors ízlés szerint
- 1 db tojás
- 1 pohár (175 g) tejföl
- 4 ek liszt
- 5 ek olaj
- 1 cs friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ezután egy edénybe leszűrjük a burgonya főzővízét. Vigyázat, nem kell kiönteni, szükségünk lesz még rá! A főtt burgonyát hűlni hagyjuk.
Az olajon a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott sárga- és fehérrépát. Pár percig pároljuk, majd megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük a burgonya főzővízével. Adunk hozzá még annyi vizet, hogy körülbelül 2-2.5 liter legyen. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint és a zúzott fokhagymával.
Elkészítjük a gombócokat: a burgonyát összetörjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csípős kolbászt, a tojást, kevés sót és borsot, valamint annyi lisztet (kb. 2 ek), hogy formázható legyen. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. A méretétől függ, hogy hány darabunk lesz. Én körülbelül diónyi gombócokat készítettem, így nekem 18 darab lett belőle.
Amikor a répa már megpuhult, akkor a forrásban lévő leveshez adjuk a gombócokat. Néhány perc alatt készre főzzük. Akkor lesz jó, amikor a kis gombócok feljönnek a leves tetejére. A tejfölt és két evőkanál lisztet elkeverünk és egy kevés forró levest merünk hozzá. Simára keverjük és a leveshez adjuk, pár perc alatt összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét. Friss kenyeret kínáltam mellé.