A máglyarakás lényegében egy felturbózott kenyérpuding. Szikkadt kifli vagy kalács az alapja. Tejjel, almával és házi készítésű baracklekvárral tökéletes egységet alkot. Végén a tojásfehérje habhoz forgatott baracklekvárral koronázzuk meg. Muffin formában megsütve új dizájnt kapott ez a régi, gyerekkoromat idéző desszert.
Hozzávalók 6 főre (18 darabhoz):
Az alaphoz:
- 35 dkg szikkadt kalács
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 ek vanília aroma
- 10 dkg baracklekvár
A párolt almához:
- kb. 30 dkg (2 db) alma
- 5 dkg cukor
- 2-3 dkg vaj
- 1 kk fahéj
- 1 ek (fél citromból nyert) citromlé
A barackos habhoz:
- 2 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 10 dkg baracklekvár
A kenéshez:
- 1 ek vaj
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kalácsot körülbelül 1×1 cm-es kis kockákra vágjuk.
A tojásokat, a tejet, tejszínt, cukrot és a vanília aromát kézi habverővel összedolgozzuk. Ezután a kalácskockákra öntjük, hogy jól megszívják magukat.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit vajjal kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk, vagy papírkapszlikat teszünk bele. (Szilikonos forma is szuper hozzá.) Ezután a kalácsokat szétosztjuk a muffin formákban. Egy kiskanál hátuljával lesimítjuk, hogy egyenletes legyen. Nekem összesen 18 darab lett belőle. 20 perc alatt megsütjük őket.
Közben elkészítjük a párolt almát. Az almát meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben a vajon pár perc alatt, alacsony fokozaton, lefedve megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ha kész, villával pépesre törjük. Amikor a kalácsos alapok langyosra hűltek, kiszedjük őket és áttesszük egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyikre rákenünk egy-egy kávéskanál baracklekvárt. Ezután egyenlően elosztva rápakoljuk a párolt almát is.
A habhoz a tojásfehérjéhez adjuk a sót, és lágyan felverjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg kemény habunk nem lesz. Fakanállal óvatosan belekeverjük a lekvárt. A barackos habot habzsákból rányomjuk a muffinok tetejére. 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 8 perc alatt készre sütjük.