Egyszerre édes és savanyú, valamint pikáns is egyben!
A hagymalekvár sok mindenhez passzol, húsokhoz, zöldségekhez és sajtokhoz is. A legegyszerűbb ételt is feldobja, például egy grillezett csirkemellet, tarját, illetve grillsajthoz, vagy camemberthez is fantasztikus.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg barnacukor
- 7 dkg vaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 dl vörösborecet
- 1 dl édes vörösbor
- 3 ek méz
- só,-bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben elkezdjük melegíteni a mézet, amikor már híg, akkor hozzáadjuk a barnacukrot. Karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat. Elkeverjük és beletesszük a hagymát. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk. Amikor kezd a hagyma összeesni, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát is. Lassú tűzön, körülbelül 40 percig hagyjuk puhulni. Ez idő alatt néha megkeverjük. Ezután ráöntjük a vörösborecetet és a vörösbort. Az a jó ha ellepi! További körülbelül 30 percig főzzük még, ha közben elfőne a leve, akkor kevés borral még pótoljuk. Amikor a hagyma teljesen megpuhult, levesszük a fedőt és körülbelül 1 óra alatt hagyjuk, hogy a levét egészen elfője.