Újévi szokásokhoz tartozik, hogy az év első napján lencsét kell, illik enni azért, hogy sok pénz érkezzen a házhoz! A lencse, bab vagy bármilyen más apró, szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Régen, ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre, szintén azért, hogy sok pénzük legyen!
Szóval ezek a fontos információk után, a lényeg az, hogy ezzel a recepttel csak nyerhetsz, egy finom ebédet biztosan! Ha pénzzel nem is, de egy fincsi ebéddel gazdagabb leszel :).
Hozzávalók 5-6 főre:
- 50 dkg lencse
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 3-4 db babérlevél
- 1-2 dl tejföl
- 5 ek liszt
- 0.5 dl olaj (a rántáshoz)
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- kb. 1 tk cukor
- ecet- vagy citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. (Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet.) Másnap leöntjük az áztató levet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított kb. 5 perc múlva az egész főzőlevet leöntjük róla, és forró vízzel felöntve (kb. 2 ujjnyira lepje el a lencsét a víz) puhára főzzük. Közben a fűszereket hozzáadjuk: sót, borsot, ételízesítőt és a babérlevelet. Elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, pirítás után megszórjuk pirospaprikával és felengedjük, kikeverjük hideg vízzel. A megpuhult lencsét berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük egy kanál főzelékkel, majd az egészhez adjuk. Ízesítjük még cukorral és kevés ecettel, ki-ki szájíze szerint.
A feltét nálam most természetesen az estéről megmaradt malacsült volt. Máskor virslit szoktam felkarikázni és egy kanál olajon átpirítani, majd ezt kanalazom a lencse tetejére.