Skip to content

Legényfogó leves

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ez egy laktató, pikáns leves, amivel nem csak a legényeket lehet megfogni :)!
Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik ennek a levesnek is. Néhány recept szerint májat, illetve zúzát is tesznek bele, és különféle húsokból is készülhet. Ami közös, az ételt körül lengő legenda: állítólag a lányos házaknál, ha az anyák el akarták kápráztatni a kiszemelt vőjelöltet, akkor ezt a levest tálalták neki. 
Ha te is szeretnéd, egy életre megfogni a párodat, akkor próbáld ki a receptet, ha más nem, az elismerés biztosan nem marad el!


Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 ek mustár
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • 1,5 liter csirkehúsleves
  • 1 cs petrezselyemzöld

Elkészítés:

Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk  az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter húslevessel és mindent puhára főzünk. A tejfölt kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást és a végén még a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük