Ez egy laktató, pikáns leves, amivel nem csak a legényeket lehet megfogni :)!
Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik ennek a levesnek is. Néhány recept szerint májat, illetve zúzát is tesznek bele, és különféle húsokból is készülhet. Ami közös, az ételt körül lengő legenda: állítólag a lányos házaknál, ha az anyák el akarták kápráztatni a kiszemelt vőjelöltet, akkor ezt a levest tálalták neki.
Ha te is szeretnéd, egy életre megfogni a párodat, akkor próbáld ki a receptet, ha más nem, az elismerés biztosan nem marad el!
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg csirkemell
- 1 db vöröshagyma
- 30 dkg gomba
- 30 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 1 ek mustár
- 2-3 db babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
- 2 ek olaj
- 1,5 liter csirkehúsleves
- 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter húslevessel és mindent puhára főzünk. A tejfölt kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást és a végén még a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.