Egy ízletes, magyaros fogás.
Nálunk a „sima” lecsó is közkedvelt, nyáron csak tojást kavarok bele és kenyérrel tunkoljuk, olykor még cukkinit is teszek hozzá. Máskor virslivel készítem és nokedlival tálalom. Így is nagyon finom. Viszont talán a „dobogós” lecsó, ha husi is van hozzá, így ez a változat is sokszor kerül az asztalunkra.
Íme:
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg tv paprika
- 30 dkg paradicsom
- 2 db vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 80 dkg sertéstarja vagy karaj (kb. 8 kisebb szelet)
- 3 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, őrölt kömény ízlés szerint
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 5 dkg liszt
- kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
Elkészítés:
A megtisztított hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd megsózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk és egy kevés forró olajban hirtelen átsütjük. Kevés vizet öntünk rá és a szeleteket félpuhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a lecsóalapot. A paprikákat karikára, a paradicsomot kockára vágjuk. A szalonnát szintén felkockázzuk, majd kisütjük. A szalonna zsírjához hozzáadunk még egy kevés olajat vagy zsírt, és megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. (Aki szereti, tehet hozzá csípős paprikát.) Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd fedő alatt addig pároljuk, hogy egy kevés levet engedjen. Ez idő alatt a hús már félpuhára párolódott. A húshoz öntjük a lecsót és fedő alatt az egészet készre pároljuk. Tálaláskor előbb a húst tesszük a tányérra, majd befedjük a lecsóval. Tarhonyával, rizzsel, vagy galuskával kínáljuk.