Egyszerű és gyors tésztaleves.
Állítólag tipikus, régi, alföldi, paraszti étel és a lebbencstésztát is otthon készítették az asszonyok. Nem kell hozzá sok hozzávaló és valóban rövid idő alatt elkészíthető. Talán éppen az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége is.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 20 dkg lebbencstészta
- 10 dkg füstölt szalonna
- kb. 40 dkg burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek zsír vagy olaj
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors ízlés szerint
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, a répát karikára, a burgonyát kockára vágjuk. A szalonnát szintén kockára vágjuk és egy lábasban zsírjára sütjük, majd egy tányérra kiszedjük és lecsepegtetjük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a zsírt vagy olajat és a finomra vágott vöröshagymát halványra dinszteljük rajta. Szintén ebben a zsírban rózsaszínűre pirítjuk a nagyobb darabokra tört lebbencstésztát. Pirospaprikával megszórjuk, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát is, és meleg vízzel felengedjük. Ízesítjük sóval, borssal. Beletesszük a felkarikázott répát és a burgonyát, valamint a sült szalonnakockákat is. Lassú tűzön puhára főzzük és már tálalhatjuk is.
Tipp: Van aki sárga- és fehér répát nem tesz a levesbe. Viszont ettem már úgy is ezt az ételt, hogy füstölt kolbász is volt belekarikázva.