Skip to content

Lazac tejszínes – parmezános garnélával

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Fantasztikus ünnepi fogás! Sült lazac szelet, sült garnélával egy ínycsiklandó krémes szószban.

 

Hozzávalók: ( 4 fő )

  • 4 szelet lazac
  • kb. 30 dkg garnélarák ( hámozva, kibelezve )
  • kb. 4 ek vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg parmezán
  • kb. 2 ek olaj
  • kb. 1 dl fehérbor
  • só, – bors ízlés szerint
  • 1 cs. friss petrezselyemzöld

lazac fűszerezéshez:

  • 1- 1 tk  minden fűszerből:   füstölt paprika, cayenne bors, bazsalikom, kakukkfű, só, fokhagymapor,

 

 

Elkészítés:

A lazachoz a fűszereket összekeverjük, majd a megtisztított lazac szeletek minden oldalát bedörzsöljük vele. Alaposan rányomkodjuk  a kezünkkel, hogy jól hozzátapadjon. A bőrös oldalra egy kis sót szórunk. Ha van akkor egy öntött vas serpenyőt helyezünk a tűzhelyre, közepesen magas hőfokra. Hozzáadjuk az olajat és amikor felforrósodott, akkor beletesszük a lazacot a bőrös oldalával lefelé. Kb. 5 percig süssük és ne mozgassuk! Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is kb. 5 percig sütjük. Ezután az oldalát is kb. 2 percig, majd egy tányérra áttesszük. Ugyanebben a serpenyőben, magas hőfokon mindkét oldalon egy percig sütjük a garnélarákot. Hozzáadunk két evőkanál vajat és elkeverjük.
Egy másik tiszta serpenyőbe két evőkanál vajat teszünk és a zúzott fokhagymát megdinszteljük. Ezután egy kevés fehérbort adunk hozzá és egy perc alatt összerottyantjuk. A tejszín következik amit a szószhoz keverünk. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint. Ha túl hígnak találjuk, akkor kevés ételkeményítővel sűrítsük be a szószt!  Végül a garnélát is a mártáshoz keverjük. A lazacot a garnélás mártással és rozmaringos sült burgonyával tálaltam.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük