Fantasztikus ünnepi fogás! Sült lazac szelet, sült garnélával egy ínycsiklandó krémes szószban.
Hozzávalók: ( 4 fő )
- 4 szelet lazac
- kb. 30 dkg garnélarák ( hámozva, kibelezve )
- kb. 4 ek vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 5 dkg parmezán
- kb. 2 ek olaj
- kb. 1 dl fehérbor
- só, – bors ízlés szerint
- 1 cs. friss petrezselyemzöld
lazac fűszerezéshez:
- 1- 1 tk minden fűszerből: füstölt paprika, cayenne bors, bazsalikom, kakukkfű, só, fokhagymapor,
Elkészítés:
A lazachoz a fűszereket összekeverjük, majd a megtisztított lazac szeletek minden oldalát bedörzsöljük vele. Alaposan rányomkodjuk a kezünkkel, hogy jól hozzátapadjon. A bőrös oldalra egy kis sót szórunk. Ha van akkor egy öntött vas serpenyőt helyezünk a tűzhelyre, közepesen magas hőfokra. Hozzáadjuk az olajat és amikor felforrósodott, akkor beletesszük a lazacot a bőrös oldalával lefelé. Kb. 5 percig süssük és ne mozgassuk! Ezután megfordítjuk, majd a másik oldalát is kb. 5 percig sütjük. Ezután az oldalát is kb. 2 percig, majd egy tányérra áttesszük. Ugyanebben a serpenyőben, magas hőfokon mindkét oldalon egy percig sütjük a garnélarákot. Hozzáadunk két evőkanál vajat és elkeverjük.
Egy másik tiszta serpenyőbe két evőkanál vajat teszünk és a zúzott fokhagymát megdinszteljük. Ezután egy kevés fehérbort adunk hozzá és egy perc alatt összerottyantjuk. A tejszín következik amit a szószhoz keverünk. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint. Ha túl hígnak találjuk, akkor kevés ételkeményítővel sűrítsük be a szószt! Végül a garnélát is a mártáshoz keverjük. A lazacot a garnélás mártással és rozmaringos sült burgonyával tálaltam.